Υπερηχογραφική Εξέταση των Μητριαίων Αρτηριών

Σκοπός της εξέτασης είναι να αξιολογηθεί η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες (οι αρτηρίες που αιματώνουν την μήτρα), χρησιμοποιώντας το έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler  και να προσδιοριστεί ο κίνδυνος  προεκλαμψίας και  υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης του εμβρύου. 

Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε γυναίκες με αυξημένο σχετικό κίνδυνο (ιστορικό προηγούμενων κυήσεων επιπλεγμένων με τις καταστάσεις αυτές, αυξημένο βάρος και  τρόπος ζωής της εγκύου, πολύδυμες κυήσεις, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αγγειίτιδες).

Η εξέταση όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε όλες τις εγκύους, σε επίπεδο δοκιμασίας ανίχνευσης (screening test) καθώς είναι γρήγορη και ασφαλής.

Σε κυήσεις με αυξημένη πιθανότητα προεκλαμψίας και  υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης του εμβρύου, μπορούμε με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, να μειώσουμε σημαντικά τον σχετικό κίνδυνο.

Χρόνος εξέτασης ~ 5 λεπτά.

Η υπερηχογραφική εξέταση  των μητριαίων αρτηριών συμπεριλαμβάνεται στο υπερηχογράφημα 11-13 εβδομάδων (αυχενική διαφάνεια), στο πρώιμο υπερηχογράφημα ανατομίας (Β΄ επιπέδου), στο αναλυτικό υπερηχογράφημα ανατομίας (Β΄ επιπέδου) και στο υπερηχογράφημα ανάπτυξης-Doppler.

Για να δείτε τα ονόματα των Ελλήνων γιατρών που φέρουν την διεθνή άδεια υπερηχογραφικής εξέτασης των μητριαίων αρτηριών από το Ίδρυμα Ιατρικής Εμβρύου (Fetal Medicine Foundation-FMF), πατήστε εδώ.