Υπερηχογράφημα Μέτρησης Τραχήλου

Σκοπός της εξέτασης είναι να μετρηθεί το μήκος, να αξιολογηθεί το σχήμα του τραχήλου της μήτρας και να προσδιοριστεί  η πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού (έγκυες με προηγούμενο ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής 2ου τριμήνου, με συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, με ιστορικό κωνοειδούς εκτομής, πολύδυμες κυήσεις, κυήσεις με πολυδράμνιο και σε  έγκυες που εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα πρόωρου τοκετού ).

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί όμως και σε όλες τις εγκύους, σε επίπεδο δοκιμασίας ανίχνευσης (screening test) πρόωρου τοκετού καθώς είναι γρήγορη και ασφαλής.

Γίνεται αξιόπιστα με διακολπικό υπερηχογράφημα.

Σε κυήσεις με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, μπορούμε με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας,  σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα τοκετού πριν τις 32 εβδομάδες.

Χρόνος εξέτασης ~ 5 λεπτά.

Το υπερηχογράφημα μέτρησης τραχήλου συμπεριλαμβάνεται στο υπερηχογράφημα 11-13 εβδομάδων (αυχενική διαφάνεια), στο πρώιμο υπερηχογράφημα ανατομίας (Β΄ επιπέδου), στο αναλυτικό υπερηχογράφημα ανατομίας (Β΄ επιπέδου) και στο υπερηχογράφημα ανάπτυξης-Doppler.

Για να δείτε τα ονόματα των Ελλήνων γιατρών που φέρουν την διεθνή άδεια υπερηχογραφικής εξέτασης του τραχήλου από το Ίδρυμα Ιατρικής Εμβρύου (Fetal Medicine Foundation-FMF), πατήστε εδώ.