Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης (Doppler)

Αποτελεί εξέταση που συνιστάται σε όλες τις κυήσεις.

Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι: 

  • η ανίχνευση πιθανού προβλήματος στην ανάπτυξη του εμβρύου.
  • η επιβεβαίωση της  καλής κατάστασης του εμβρύου.
  • η εξέταση της ανατομίας του τρίτου τριμήνου του παιδιού.
  • ο προσδιορισμός του κινδύνου πρόωρου τοκετού.
  • ο προσδιορισμός του κινδύνου προεκλαμψίας και  υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Διενεργείται από την 28η εβδομάδα έως και τον τοκετό, συνήθως όμως την 32η εβδομάδα της κύησης.

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης (Doppler) περιλαμβάνει μια σειρά μετρήσεων (βιομετρία) του εμβρύου που μας επιτρέπουν να  υπολογίσουμε το βάρος του. Οι τιμές των μετρήσεων τοποθετούνται στο λογισμικό Astraia, που με την μεγάλη βάση δεδομένων του μπορεί να μας απαντήσει με εγκυρότητα αν το παιδί αναπτύσσεται σύμφωνα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Εξετάζεται η ροή του αίματος (με έγχρωμο Doppler) στα αγγεία του ομφάλιου λώρου, ώστε να εκτιμηθεί η επάρκεια του πλακούντα και στα εγκεφαλικά αγγεία, ώστε να εκτιμηθεί η οξυγόνωση του εγκεφάλου του παιδιού.

Γίνεται μέτρηση της  ποσότητας του αμνιακού υγρού και εκτίμηση των κινήσεων του εμβρύου που μας παρέχουν πληροφορίες για την καλή κατάσταση του εμβρύου. Επιπλέον ελέγχεται η θέση και η μορφολογία του πλακούντα.

Το έμβρυο αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό και διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να έχουν δυσμενή απήχηση στην ανάπτυξη των ζωτικών του οργάνων. Για τον λόγο αυτό κατά το υπερηχογράφημα ανάπτυξης ελέγχεται και η ανατομία του τρίτου τριμήνου του εμβρύου. Συγκεκριμένα ελέγχονται για την ανεύρεση πιθανής παθολογίας το κρανίο και ο εγκέφαλος, οι φακοί των οφθαλμών, η υπερώα, τα χείλη και το προφίλ του προσώπου , η σπονδυλική στήλη, ο αυχένας, ο θώρακας και οι πνεύμονες, η καρδιά, το κοιλιακό τοίχωμα, το γαστρεντερικό σύστημα, τα νεφρά του εμβρύου.  Η εξέταση της ανατομίας του 3ου τριμήνου πραγματοποιείται λαμβάνοντας συγκεκριμένες υπερηχογραφικές τομές, όπως αυτές καθορίζονται από τα αντίστοιχα πρωτόκολλα του Ιδρύματος Ιατρικής Εμβρύου (Fetal Medicine Foundation-FMF) , οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζουν την υψηλότερη ευαισθησία στην ανίχνευση πιθανών ανωμαλιών κατά την προχωρημένη αυτή ηλικία της κύησης.

Εξετάζεται  ο τράχηλος της μήτρας και η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες (δείτε τις αντίστοιχες ενότητες). Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσδιοριστεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας και υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Στις περιπτώσεις που το έμβρυο έχει την κατάλληλη θέση, γίνεται απεικόνισή του με τη μέθοδο της τρισδιάστατης (3D και 4D) υπερηχογραφίας.

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης (Doppler) μπορεί να συνδυαστεί με το καρδιοτοκογράφημα (βιοφυσικό προφίλ-δείτε την αντίστοιχη ενότητα). Ο συνδυασμός αυτός μας προσφέρει επιπρόσθετες πληροφορίες για την κατάσταση του εμβρύου  και τον κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου.

Στο τέλος της επίσκεψης θα πάρετε ένα φάκελο που περιλαμβάνει μία αναφορά και φωτογραφίες από όσα έχουμε ελέγξει (φωτογραφίες ανατομίας και 3D) καθώς, και τον υπέρηχο καταγεγραμμένο σε DVD,  ώστε να μπορείτε να δείτε την ταινία όσες φορές θέλετε.

Χρόνος εξέτασης ~ 30 λεπτά.

Για να δείτε τα ονόματα των Ελλήνων γιατρών που φέρουν την διεθνή άδεια υπερηχογραφικής εξέτασης Doppler από το Ίδρυμα Ιατρικής Εμβρύου (Fetal Medicine Foundation-FMF), πατήστε εδώ.